House with 5 retaining walls | 武田清明建築設計事務所

Favorite
3,235
Release Time: July 1, 2020
PROJECT CREDITS

Project name: House with 5 retaining walls

Company name: Kiyoaki Takeda Architects

Website: https://en.kiyoakitakeda.com/

Contact e-mail: takeda@kiyoakitakeda.com

Project location: Setagaya, Tokyo, Japan

Completion Year: April 2020

Other participants

Architect: Kiyoaki Takeda, Miyuki Sakuyama

Structural enjineer: Minoru Fujita
Furniture Designer: Hideo Minamikawa / SIGN CRAFT

Translator of concept text: Mami Sayo              

Photo credits: : Masaki Hamada (kkpo)

JapanTokyo

版权声明:本链接内容均系版权方发布,版权属于武田清明建築設計事務所,编辑版本版权属于设计宇宙designverse,未经授权许可不得复制转载此链接内容。欢迎转发此链接。

Copyright Notice: The content of this link is released by the copyright owner Kiyoaki Takeda Architects. designverse owns the copyright of editing. Please do not reproduce the content of this link without authorization. Welcome to share this link.

© Masaki Hamada

A new build house for a family of young couples and four children was requested at a site located in residential Setagaya Ward, Tokyo. Most of the neighbouring houses were built on top of levelled land formed by enormous concrete walls to accommodate the hilly terrain. However, at this specified site, no preparation for construction had been carried out. Therefore, the earth itself with a rough slope – a height difference of 3.5m – was available.

© Masaki Hamada

© Masaki Hamada

Several small areas were dug out to make the most of the terrain’s nature. Height differences in the ground level emerged by these digs, and various retaining walls to suit each level were designed. Then, “five small retaining walls” that merge nature and artefact appeared on site.

© Masaki Hamada

© Masaki Hamada

The shape of each retaining wall differs, however, all follow flat structure reinforced by L or T shaped ribs and support the earth load with its thickness, which is set as thin as possible. The thinness of the wall was an attempt to acknowledge the retaining wall - construction material – as an essential part of human living space, and implement this wall in the interior of the house even with its geothermal feature. As a vestige of the earth and architecture’s struggle for their coexistence, this complex border appeared between them should be able to offer vibrant moments in life at this living space.

© Masaki Hamada

© Masaki Hamada

The architecture is stacked on top of this structure, tracing the earth shape by the foundation and retaining walls, and constructed with two layers, which are RC and timber. A space produced by the lower RC structure is basically the underfloor space but turned into an interior.

By also using them as living area, together with the space of the timber structure, the building offers one large atrium that accommodates various skip floors with different environments.

© Masaki Hamada

© Masaki Hamada

The retaining walls bring stable geothermal heat to the interior, considering the soil behind them as a continuous layer of its own, however, purposefully, the depth of each retaining wall was varied (buried, half-way under the ground, etc.) to make the environment uneven. The timber structure provides an open frame that exposes the beams in the atrium, offering an option to increase the floor space in the future. The diverse environment and structure from each floor level are blended into one living area. Residents would first feel the differences in each space, and then they can explore their own way to manipulate and design their own life within this environment.

© Masaki Hamada

© Masaki Hamada

I want to bring back the tactile sensation of living in a “place.” It cannot be achieved by just applying soil to the floor. I believe that this sensation can be accomplished only when we, as human beings, are supported and enveloped by the structure of the earth, emerged from the contrast between nature and artefact. For this house, I aimed for an architecture that is filled with the life force rooting the earth itself.

© Masaki Hamada

© Masaki Hamada

© Masaki Hamada

Plan Levels

Section

Site Plan

About author

Comment

Case recommendationMore(0)

No Data