Tourcoing Police Hotel | Ameller Dubois

Favorite
2,907
Release Time: June 30, 2020
PROJECT CREDITS

CLIENT: French Ministry of Defence

INFORMATION

FLOOR AREA: 3 400 sqm

COST: 5,6 M€ excl. VAT

COMPELTION: 2019

SUST. PROFIL: HQE

ARCHIETCTE: Ameller Dubois (Leader of the consortium), (Guita Maleki, Marie Warburton, Giulia Rotelli, Ioan Veliciu)

DESIGN TEAM

ENGINEERS: SIBEO

CONSTRUCTION COST: SIBEO

ACOUSTIC: ORFEA

LANDSCAPE DESIGN: ARMELLE CLAUDE

版权声明:本链接内容均系版权方发布,版权属于Ameller Dubois,编辑版本版权属于设计宇宙designverse,未经授权许可不得复制转载此链接内容。欢迎转发此链接。

Copyright Notice: The content of this link is released by the copyright owner Ameller Dubois. designverse owns the copyright of editing. Please do not reproduce the content of this link without authorization. Welcome to share this link.

© Julien Lanoo

A compact and unitary figure, the new Tourcoing Police Hotel strives to combine three inseparable challenges: to translate the republican idea and represent authority, to secure and reassure a sometimes fragile public, and to offer comfortable and safe working conditions to police officers.

© Julien Lanoo

© Julien Lanoo

© Julien Lanoo

A corner building and an architectural sign, the new Tourcoing Police Headquarters is turned towards the city. Carefully composed of simple and modular geometrical forms, it is perceived as a sculpted, homogeneous and refined building. Its unitary materiality and its sober volumetry constitute, with the factory chimney preserved, a real urban landmark legible and attractive. Its coherence and image clearly express its status as an institutional building, while renewing the image of the Police station. It affirms the importance of its status as a museum or cultural facility.

© Julien Lanoo

© Julien Lanoo

© Julien Lanoo

© Julien Lanoo

The project consists of a square figure aligned on the public roads and closed on the service courtyard. The hall naturally fits into the corner of the ground floor in the extension of the raised forecourt, facing the Parc Clémenceau. Wrapped on all sides in white metal cladding made up of modular panels punctuated by thin slats, the building rests on a brick base that manages the difference in height of the plot and echoes the culture of Northern France. The composition underlines by its materiality its contemporary character anchored in a place steeped in history.

© Julien Lanoo

© Julien Lanoo

© Julien Lanoo

About author

Comment

Case recommendationMore(0)

No Data